11 Ekim 2005 Salı

Oykulu Geceler

New York'ta Turkiye'de gundemde olan yazarlari ve eserlerini tanitmak, burada yasayan Turk toplumunu edebi hayatla kaynastirmak amacli olarak duzenlenen bir okuma gecesi Oykulu Geceler. Bu yil 3.su 7 Ekim Aksami Marmara Manhattan'da basladi.
Konugu kim miydi? Kanayan, Yaralisin, Sular Ne Güzelse, Cam Kırıkları veeeeeeee Gulunun Soldugu Aksam desem hemen Erdal Oz dersiniz degil mi? He huzunlu bir romandir oyle "Gulunun Soldugu Aksam". Hala animsadikca bogazima bir yumru tikanir. Universiteye basladigim yilin ilk ayinda okumustum da, etkisini hala animsarim uzerimde uc gencecik insanin idam edilisini...

Elif Ozmenek ve Gungor Mimaroglun'un acilis konusmasi ile basladiktan sonra Erdal Oz ile soylesiye gecildi. Defne Halman ve Cem Baza'nin Kanayan'dan okuduklari oyku ile devam etti ve soylesiye devam edildi sonra yine. Erdal Oz'u dinlerken insan, Turkiye'nin politik calkantilariyla beraber yazin hayatinin da nasil etkilendigini, o donem insanlarinin sahip olduklari erdemlere sahip cikmak icin ne cilelerden gectigini goruyorsunuz.

Simdiye kadar 13 Oykulu Geceler programi yapilmis 2 yilda. Buket Uzuner, Can Dundar, Elif Safak, Koy Enstituleri benim simdi ilk aklima gelen programlardan. Oyku, siir, roman velhasil yaziya iliskin hersey bizi bizden alip goturen okurken baska bir dunyada olmamizi saglayan eserler.

Zamansizligimizi, 21. yuzyilin yogun hayat ritmini bahane edip cogu zaman okumamak ya da az okumaya nedenler bulurken benim icimde bir isik yandi cuma aksami.

Tesekkurler size Oykulu Geceler ekibi. Guzel is basariyorsunuz.

Hiç yorum yok: