14 Ekim 2005 Cuma

Gokyuzu Delindi

1 haftadir araliksiz yagmur yagiyor New York bolgesine. Sel baskinlarindan dolayi bazi otobanlar kapaliydi, haliyle trafik de agir aksak isliyor bu hafta. Hayati felakete yol acacak boyutta olmamasina ragmen havanin kapaliligi, nemi, sabahlari olusan sisten iyice bunaldik. Birkac hafta once guneyde yasanan Katrina ve Rita firtinalarinin yarattigi ziyani daha iyi tasavvur edebiliyor insan.

Basin bu haftaki yagmura "6 gun yagmuru" adini verdi. Meteroloji tarafindan "official" olarak verilen bir isim olmamakla beraber neden buyuk firtinalara isim verildigi aklima geldi. Howstuffworks.com 'a gore Dunya Meteoroloji Organizasyonu kasirgalari daha iyi takip etmek icin 2. dunya savasina kadar erkek isimleri vermeye, 1950'lerin basindan itibaren de alfabetik olarak bayan isimleri vermeye baslamis. 1970'lerin sonlarinda ise erkek ve kadin isimleri donusumlu kullanilarak bu gelenek surdurulmeye devam edilmis. Sezonun ilk kasirgasi A ile sonrasi B ile baslayacak sekilde isimlendirilmis.
Bu resmi isimlendirmeden once ise Amerikanin batisindaki yerliler, hemen daha once gerceklesen aziz gunune gore "Aziz Felipe Kasirgasi" seklinde isimlendiriliyormus. Eger ertesi yil da yine o donemde kasirga olmussa bunu 2. Aziz Felipe Kasirgasi diye isimlendiriyorlar.

Atlantik kiyisindaki kasirgalar, Pasifik'ten farkli olarak isimlendiriliyormus. Ornegin 2001'deki Pasifik'te Mexico Acupulca'daki kasirga Adolf diye isimlendirilirken, Atlantik'teki 2001 yilinin ilk kasirgasi Allison diye isimlendirilmis. Felaketten sonra sigorta islemleri, legal prosedurler ve tarihi referanslar dolayisiyla kasirga isimleri 10 yil boyunca bir baskasi icin kullanilamiyor. Hatta su link'e bakarsaniz simdiden gelecekte olasi kasirgalar isimlendirilmis bile.

1 yorum:

mobie dedi ki...

Blog is cool . Don't stop. You may be interested in looking at this teenage t shirts The massive teenage t shirts