14 Eylül 2005 Çarşamba

Sirket Evlilikleri

Is dunyasinda evlenen evlenene. Big five kaldi big three, Oracle bugunlerde Siebel'i satin aldi, Sprint'le Nextel birlesmesi tamamlandi, 2 yil onceki ATT & Cingular birlesmesi onlari US wireless endustrisinde siralamada 2. siraya oturttu. Genelde merge operasyonlar buyuk baligin kucuk baligi yutmasi seklinde olsa da merger onaylanincaya kadar FCC (Federal Communications Commission) regulasyonundan gecmesi gerekiyor. FCC; radyo, televizyon, kablo, uydu ve telefona iliskin uluslararasi ve eyelatler arasi iletisim sektorune iliskin regulasyonlari yapan bagimsiz, direkt kongreyle calisan bir US devlet kurumu.
Sanirim TR'de bu isi Sermaye Piyasasu Kurumu (SPK) yapiyor. Burada oldugu gibi gene TR'de de onay mekanizmasinda ana kriter sirketin halk acik olup olmadigi. Her sirketin islem gordugu borsa degeri farkli oldugu icin birlesme sonunda tek bir sirket olacagi gozununde tututularak belirli regulasyonlarin yapilmasi ve onaylanmasi uzun bir denetim ve onay mekanizmasi gerektiriyor.

Yeni birlesmis sirkette calisan birisi olarak, once bu uzun onay mekanizmasinda FCC'ye yeni sirketin executive management'i sunuluyor. CEO, COO, Chairman gibi pozisyonlar bu kategoride yer aliyor. Onaylanirsa alt layer'daki hazirliklar devam ediyor. Ana hatlariyla bolumler ve basindaki VP'ler bir alt layer'da belirleniyor, onaya sunuluyor. Eger FCC reddederse tekrar gozden gecirilip gerekli degisiklikler yapilarak tekrar sunuluyor. Sirket birlesmesinin FCC tarafindan onaylanip borsada tek kagittan islem gordugu gun "Day 0" diye adlandiriliyor. Artik hissedarlar icin tek sirket vardir borsada. Bu arada birlesen yeni sirket pazarda kendini on siraya oturtabilmek, hissedarlarin gozunde degerliligini arttirmak icin pazarlama, urun yenileme, musteri hizmetleri faaliyetlerini iyilestirme yonunde olabildigince agresif teknikler uygulamaya baslar. Kisa zaman icinde bunu yapip 'bakin biz artik yeni tek sirketiz' mesaji verilince HR, Customer Service, IT, Teknik, Satis ve Destek birimleri ile tek sirket olarak yuruyen bir kurum vardir artik ve o gun teknik olarak "Day 1" diye adlandirilir. Day 0 ile Day 1 arasindaki sure 1 ay da olabilir 1 hafta da, birkac ay da. Onaydan sonraki zamanda sirket ne zaman hazirsa tek kurum olarak yurumeye, o sure zarfinda sirket icinde internal duzenlemeler yapilir. Direktor ve altindaki manager'lar saptanir, bolumler duzenlenir, elemanlar gruplar icinde yerlerini alir.
Sancili ve calisanlar icin belirsiz bir donedir bu donem. Cunku her merger beraberinde redundant gruplari ve layoff'u getirir. Rekabetci kosullarin sinirlari tanimadigi bir devirde birlesmeler kacinilmaz. Arastirmalara gore merger'larin buyuk cogunlugu sonucta basarisiz oluyor. Sirketler arasi kultur uyusmazligi, altyapi farkliligi ve bunlarin konsolidasyonundaki zaman kaybi basarisizlik sebepleri. Ancak iyi yonetim, iyi urun, iyi servis ve piyasaya hizli uyum ile basari mumkun olur kanaatimce.

Hiç yorum yok: