13 Eylül 2005 Salı

Istanbul Modern

Bu yaz TR'ye gitmeden once Istanbul Modern Sanatlar Muzesi hakkinda olumlu seyler duyunca mutlaka gorme gerekliligini hissettim icimde. Sikisik Istanbul programina Taksim seferini koyunca Tophane'den gecer, muzeyi de gezerim dedim. Once, yillardir gormedigim sevgili Okan ile Tophane'ye geldik. Amerikan Pazarinin ana caddeye yakin olan guzergahi turistik amacli otantik kafelerle dolmus. Her kafe hemen hemen birbirinin ayni. Mutlaka alcak sedirler ya da taburelerde oturulacak, nargile icilip, arkadaslarla laflanacak.

Istanbul Modern muzesine ulasim cok kolay. Eger arabanizla geliyorsaniz Karakoy'de nereye parkederim diye gozunuz korkmasin, cunku muzenin kocaman bir parki var. Taksi ya da toplu ulasim zaten ana caddeye bakan yolun uzerinden akiyor. Muzeye cikilan basamaklardan Tophane'nin camilerini, yamac uzerine kurulu apartmanlari gormek mumkun. Yalniz bu basamaklari cikarken etraftaki borular, muzenin bitmis insaatina ait demirler ve genis aluminyum plakalar manzarayi fena halde bozuyordu.

Muze persembe gunleri 2'ye kadar ucretsiz. 2'den sonra ve diger gunler 5YTL oduyorsunuz.
Girdikten hemen sonra tablolarin asili oldugu ve konusuna gore siniflandirilmis salonlar ve bolumler var. Her salonu ayri ayri keyif alarak gezmek icin uzun bir zaman ve not defteri lazim gitmeden once. Icerde camera ve camcorder yasak. Gorduklerinizi belleginize, notlarinizi defterinize yazacaksiniz.

Salonun bir ucundan icerdeki restaurant/bara suzulup soguk birseyler icebilir ya da bogaza bakan nefis manzarali masalardan birine kurulup Italyan agirlikli menuden kendinize ya bir tatli ya da acikmissaniz guzel bir yemek ismarlayabilirsiniz. Eger terasta bogaz manzaraii bir yemek yerseniz, yonunuz Ayasofya ya da Uskudar. Onunuzdeki konteynerlarin hemen asagidaki limanda demirlemis gemilere yuklenisi, martilarin Kadikoy-Besiktas ya da Karakoy-Kadikoy seferini yapan gemileri takip eden sesi ile iyi ki burdayim diyorsunuz.
Batidaki ornekleri gibi bir de gift shop'i var muzenin. Resim konusunda cok zengin olmasa da hatiri sayili kaynak bulmak mumkun.

Dogrusu muzeyi gezerken bunu Istanbul'a kazandiran Ezcacibasi'larla gurur duydum. Ulkemizin ovunebilecegi ve icindeki sanat eserleriyle zengin bir koleksiyonu Turk halkiyla paylasmalari adina onlara cok tesekkur ediyorum. Siz de mutlaka yolunuzu Istanbul Modern'e dusurup bunu sevdiklerinizle paylasin.

Hiç yorum yok: