17 Eylül 2005 Cumartesi

Goz Haritasi ve Kontak Lensler

Henuz lasik operasyonlara karsi kafaca kendini hazir hissetmeyenler kontak lensle idare etmek zorundalar. Her yil goz doktoruna gittigimde lasik operasyonlarin basari oraninin ne kadar yuksek oldugundan bahsetse de ben yeni gelisen lensleri sormaya devam ediyorum.
Goz numaram cok yuksek olmadigi ve astigmat gibi baska goz kusuru da bulunmadigindan yumusak lensler benim icin ideal bir secim.

Sabahtan aksama kadar lens kullananlarda sik rastlanan bir durum goz kurulugu, kizariklik ve yanma. Tum gun gozun oksijensiz kalmasi karsisinda yumusak lensleri daha gaz gecirgen yapmanin yolu ise icindeki silikonu arttirmak olmus. Sert lenslerde uzun zamandir saglanan bu teknoloji, simdi yeni jenerasyon yumusak lenslerde de uygulanabilir olmus. Standart lenslerin ana maddesi su ve plastik. Silikon suyu sevmediginden su ana kadar bunu yumusak lenslerde uygulamak mumkun degilmis ama artik bu da degismis durumda. Basta Johnson & Johnson'in Acuvue serisi olmak uzere Bausch and Lomb ve digerleri de bu teknolojiye gecmis veya gecmek uzereler.

Yillik goz kontrolunde 2 yildir gozcum bana optomap denilen goz retinasini laser isigi teknigiyle %90 oranda tarayan bir makine kullaniyor. Standart goz taramasinda gozun icine bir madde verilip damarlarin 5dk genislemesi beklenip 30 derecelik bir tarama yapmak mumkunken, optomap ile cekilen resimlerde 200 derecelik bir tarama yapilabiliyor.

Goz hersey, iyi bakmak lazim.

Hiç yorum yok: