30 Haziran 2006 Cuma

Kitaplarin Bir De Bu Turlusu Var


Audio book'lara merak sardigimizdan bu yana iPod'a zaman zaman yeni kitaplar koyuyorum ancak bunu hic gormemistim. Herkesin MP3 calari olacak degil yana... 5cmX10cm boyutlarinda su yanda gorulen tasinabilir kitabi, audio formatinda yapmislar adina da "Playaway" demisler. Ayni CD calar ya da MP3 calardaki gibi; ileri, geri, durdur, ses ayari dugmeleri var. Biz kutuphanede bulduk ve simdi Burak dinliyor Jack Welch'in "Winning" kitabini.

Jack Welsch General Electric's'in CEO'su ve Chairman'iydi gecen yil emekli olana kadar. Bu kitabi gecen yil Newsweek'te tanitildigindan bu yana aslinda hep aklimdaydi okumak. Bir ara Barnes & Noble'da da karistirdim sayfalarini. Is hayatina iliskin stratejiler, ust duzey yoneticilere verimliligi arttirmak icin oneriler, kriz yonetimi, birlesmeler, is-ozel hayat dengesi gibi konular var icinde. Simdilerde Fortune 500 sirketlerinden bazilarina danismanlik yapiyormus kendi kurdugu sirketi ile.

Soyledigi herseye kulak verilebilir de is-ozel hayat dengesi konusunda kendisi basarisiz olmus bir insan ancak teorik duzeyde konusur diye dusunuyorum. Ilk evliliginden 2 cocugu olmus ve yetisirlerken hic yanlarinda olmamis. Hafta sonu ve hafta ici gec saatlere kadar calisan is kolik bir adammis. Galiba CEO'larin baska turlusu de olmuyor. Bakiniz Bill Gates nasil da hayattaki onceliklerinin farkina vardi ve adim adim bunu duzenleyecek stratejilerde bulunuyor. Ne denir, sapka cikarilir Gates gibisine...

9 yorum:

Mine dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Mine dedi ki...

Figencim,
Bu blog aracılığıyla,sayende yeni birçok şeyle tanışıyoruz ve şaşırıyoruz.Çok teşekkurler!

Ben yine de,sayfaları çevirerek,kokusunu içime çekerek ve en önemlisi görerek(dinleyerek değil)okumayı tercih ederim.Biliyorum ki,zamanı iyi kullanmak adına bu telaş ama mesleki kayıtlar,yabancı dil öğrenimi ve sınava hazırlık için oluşturulmuş cdler hariç, kitap okunmak içindir diye düşünüyorum.

sevgiler!

Adsız dedi ki...

haklisin arkadasim. soyle icine ceke ceke okudugun kitabi, eline aldigin kagidi, gazeteyi okumak, sayfalarinda dokunmak, iclerine goz gezdirmek, tekrar geriye gitmek, sonunu baslarken okumanin tadi yok elbet! Amma dedigin uzre bir de pek cok seyi bilmek istemenin sikisikligiyla teknoloji de imdada yetisiyor iste. benim de ilk tercihim kagida dokunmak olur yoksa.

ama bazi audio kitaplar var ki, eger iyi kalitede kayitlanmis ve okuyucusu da iyi okumussa bazen tiyatro tadinda lezzet aldigimi da hissediyorum. hayatin degisik alternatifler sunmasi adina guzel.


sana da sevgiler.
FB

Adsız dedi ki...

Figencigim,
Bende merakliyim bu konuda.Yeni imkanlara positif yaklasarak faydalabilmek kendi elimizde. Okumanin tadini alabilen bir insan, yaratma ve hayal gücü genis olandir. Böyleyse bu yetenekle kitabi dinlerkende kitabin sayfalarina dokunmak ve kokusunu alabilmek zor olmamali. Hele gözlerim yorgun olunca ve harfler birbirine karismaya baslayinca audio kitap ilac gibi geliyor.

Jack Welch in GE'deki basarisindan okumustum. 20 yil icersinde GE'nin degerini 20ye katlamisti. GE hisse senetlerini portföy üne eklemeyen savunmaci yatirimciya rastlamadim son 17 yil icersinde.
J.W. herhalde ishayatindaki radikal kurallari(mesela mesur 20/70/10 kurali) özel hayatinda da takip ediyor: ise yaramayani atiyor. Belki kendi bakis acisindan,özel hayatinda da basarili oldugunu düsünüyor? :-)

Sevgiler, Nilüfer

Mine dedi ki...

Özel hayatında da uyguladığı,bu radikal kuralları çok merak ettim.
20/70/10 kuralı da ne?

Adsız dedi ki...

J.W. 20-70-10 kuralinda elemanlarin 20% en basarili elemanlar ödüllendiriyor.. elemanlarin 70% tesvik ediliyor daha iyi performans icin. 10% sirketin durumu iyide olsa isten cikartiliyor..Yani isine yaramayanlari gözünü kirpmadan islerine son veriyor.

Adsız dedi ki...

o halde ilk esini %10'a girdigi icin mi bosadi?

Adsız dedi ki...

dutturu dunya....
kimileri isler iyiyken bile gozunu kirpmadan %10-u isten atsin ilkesi.
acmis tokmus, colugu cocugu varmis, kime ne. attiklari zaten binli rakamlarla oyalanirken, her sey sirf tepelerdeki bir kac kisinin oynadigi milyonlu rakamlar biraz daha artsin diye.
birileri gozunu kirpmadan baskalarinin elinde avucunda ne varsa zorla alikoyuyor.
afrika-da milyonlar acliktan oluyor.
oran yine %10 mu acaba ?
birileri gozunu kirpmadan baskalarini olduruyor, uzerlerine bombalar yagdiriyor, atom bombalari yagdiriyor, kimyasallar yagdiriyor
(viyetnamda toplamda japonya-ya atilanlarin 1000 kati civarinda atilmis),
bir suru nesil gelecek kusaklarinin da hayatini kaydiriyor, doga asirlarca kullanilamaz hale getiriliyor. oran yine %10 mu
acaba ?
------------------------
her sey %1 master, bir kismi master_dog, gerisi de slave olarak yasasin diye.
-------------------------
sultan suleyman-a bile kalmadi bu dutturu dunya....

Adsız dedi ki...

%100 katiliyorum yazdiklarina, dünyanin ipi coktan koptu. Okadar koptuki sözde basarili insanlar / ceo'lar örnek veriliyor topluma ve yeni yetisen managerlere. Isvicre'de "Wegwerf-Gesellschaft" deniliyor toplumumuzun haline: yani kullan ve at. Her konuda, hem özel hem is hayatimizda misaller ve kötü örnekler cok. Malesef.
Sevgiler,Nilüfer