20 Mart 2006 Pazartesi

Crossant'in Hikayesi

Gecen haftaki crossant'li kahvaltilarimi yazarken aklimdan gecti, nerden bu crossant hikayesi geliyor diye. Turklerle iliskisini okumustum da, gene de soyle bir internete bakmak istedim bilgimi saglamlastirmak icin.

1683'te Viyana kapilarina dayanan Turkler, sehri kusatip tunel kazarak sehri ele gecirmeye calisir. Ancak gec saatlere kadar, hatta sabaha kadar calisan bir firinci, Turklerin bu hareketini duyunca askeri guclere haber verir ve tunel operasyonu geri puskurtulup sehir ele gecirilmekten kurturulur. Kahraman ilan edilen firincinin tek istegi ise bu olaya mutakabil Islam'in sembolu olan ay seklinde bir firin urunu yapmak ve bunun da halk tarafindan takdir edilmesidir. Croissant kelimesi crescent (ay seklinde) olarak buradan gelir. Kimi kaynaklar Viyana kusatmasini Budapeste kusatmasi olarak verir, kimileri ise 1850'lere kadar crossant'in uretilmedigini yazar.

1 yorum:

Mine dedi ki...

Figen'cim,ben de Viyana kuşatması olarak biliyorum.Discovery Channel'de, izlediğim bir belgeselde bu hikaye anlatılmıştı.Ayrıca,Viyanalılar, geri püskürtülen Osmanlı Ordusu'ndan kalan kahve çekirdeklerinin önce ne olduğunu anlayamamış,hayvan yemi sanmışlar:)Zamanla Osmanlılar sayesinde tanıştıkları kahveyi sahiplenip,meşhur cafelerini yaratmışlar.

Sevgiler!