30 Ekim 2009 Cuma

3 Film - 2. Dunya Savasi

Aslinda sik sik film seyrederim ama tavsiye etmeye gelince bu isin tamamen zevk ve tercih oldugunu dusundugumden kendimi geri cekiyorum. 2. Dunya savasi filmleri favori film kategorisinde benim icin. Valkyrie'i beklerken film zevkine guvendigim bir arkadasim Downfall'i (Der Untergang) tavsiye etti. Bir savas filmi bu kadar guzel mi islenir... Hitler hem deliligiyle hem insani yonuyle bu kadar basarili mi anlatilir... Filmi Almanlar yapmis, Alman oyuncular oynamis. Berlin icin St. Petersburg secilmis mekan olarak. Filmin konusu Hitler'in yaninda sekreter olarak calisan kizin yillar sonra yayinlanan anilarina dayanarak olusturulmus ve daha cok savasin son 2 haftasina egilinmis. Film Almanca cekilmis, Ingilizce altyazi konulmus ve boylesi de cok cok hos olmus.

Sonra Valkyrie geldi postada, ertesi aksam da onu izledim. Tamam iyi guzel bir film. Hitler'e duzenlenen suikasti anlatan, Tom Cruise'in da karakteri basariyla canlandirdigi Hollywood filmi. Ama Downfall citayi o kadar yukseltti ki bu film biraz zayif kaldi yaninda.

Derken bir sonraki aksam da The Reader'i izliyeyim dedim. Zaman olarak 2. dunya savasi yillarinda genc bir lise ogrencisi ile Kate Winslet arasindaki iliskiyi, sonra bu lise ogrencisinin hukuk ogrencisi olarak Kate Winslet'in mahkemede yargilandigi sirada hakkindaki gecmisini ogrendigi ve tutuklandiktan sonra da zamana kadar getiren yaslandiran makyaji, zaman ve mekan gecisleri ve karakterleri basariyla canlandiran guzel bir film. Ve de Kate Winslet bu roluyle 2008 en iyi kadin oyuncu dalinda Oscar'i almisti.

3 yorum:

Mine dedi ki...

Ben de The Reader'den söz edecektim ki sen yazmışsın. Almanca olmaması bence bir eksiklikti. Hoş Almanca olsa da beğenir miydin dersen sanırım cevabım yine hayır olurdu. Her Oscar'a bir soykırım filmi gelenek sanırım Hollywood'ta. Kate Winslet iyi oyuncu ama kıyas yapacak olduğumda bu ödülü Frozen River'daki performansiyla Melissa Leo almalıydı bence.

nolie dedi ki...

2.Dünya Savaşı konulu filmleri ben de çok severim.. yaşanan çok şey vardır ve anlatılacak da çok şey..

Downfall listeye alınmıştır Figencim..

Adsız dedi ki...

Dogru Municim, yapimcilar soykirim cocuklari olunca ...

Sanirim begenirsim Timurcum, izle bakalim yorumun ne olacak.