16 Temmuz 2006 Pazar

High-Tech'ten No-Tech'e

Napalim napalim, hadi dedik ogle sicagi bastirmadan disari cikip gelelim sabahtan. Zira hava sicakligi 38C'lere ulasti bugun. Sehrin ortasinda kurulmus bir koye gittik. 1750'lerde kurulmus somurge donemine ait bir cifligi canlandirmislar ama hakiki kiyafetleri, su degirmeni, tas bugdag misir ogutucusu - yaklasik 120kg agirliginda-, varilleri, bidonlari, bahcedeki calisanlari, su kuyusu, inekleri, tavuklari, koyunlariyla...

Ateste yemek pisirip, bahcelerinde domates, biber, fasulye yetistiriyorlar. Feslegen, maydonoz, dere otu yaninda lavanta bitkisi bile vardi bahcede ve basagrisina iyi gelir niyetiyle sakaklarina suruyorlarmis o zamanlarda. NY olur da bahcede elma agaci olmaz mi? Henuz olgunlasmaya baslamis elmalar, koca bir agac hasat mevsimini bekliyor.

Etrafi gezerken ustumuz basimiz is, misir unu tozu, toprak oldu, iyi de oldu. Genzimiz hayvan kokusuyla dolup, cigerlerimize ateste pisen yemek kokularini cektik sonra da ellerimizi lavantayla misledik. Pek bir hosumuza gitti, nerden nerelere geldigimizi gormek... Kolelik doneminin Amerika'sini, yasamlarini, nelerden gectigini anlamak acisindan ilginc bir tecrubeydi.

PS: Blog komsularimdan gordugum ve sunumunu begendigim Picasa web sayfasina da fotograflari koydum. Bir ustte baska albumlere iliskin fotograflar var. Vakti olana iyi seyirler.

4 yorum:

acupofcaffein dedi ki...

Sevgili Figen,
Ne tatlı bir oğlun var. Bayıldım ve yine bayıldım.
Bu köy yoksam Amish köylerinden birtanesi mi?

Adsız dedi ki...

Aruzucum, yok yok amish koylerinden degil. burasi 18.yy'i canlandirmak icin boyle yapilmis, ciftlik aslinda. Oglum bu siralar cok uyumlu ve tatli hakikaten, cok sagol komplimanina :)
Figen

Adil Hindistan dedi ki...

Figen'cim, yazini okuyunca Bezen hemen ne dedi bil bakalim :) Is cikartiyorsun basima valla. Ne gusel oturup Age of Empires oynuyordum ben :D

FB dedi ki...

Adilcim, Hadi bakalim rap rap, dogru Philips Manor. Cok sicaga kalmayin ama degisik gececegine emin olabilirsiniz. Severseniz tabii. Ya da bir hafta sonu bize gelmeden ugrayin derim.