24 Haziran 2008 Salı

Sabah Panigi: Kene

Sabahleyin kizin altini alacaktim ki bir de ne goreyim, gobeginin altinda kene var. Alla alla nerden cikti bu derken bir telas aldi bizi Burak'la. Turk basinindaki haberlerden dolayi elimiz ayagimiza dolasti, bir telas once Mine'yi aradik. "Burada hastanede cikariliyor" deyince tamam dedik hastaneye gidelim, yok once kendi doktorunu arayalim. Hastanelerin acilinde beklemek de hic hosuma gitmiyor, biraz daha beklesek pediatristin ofisi acilacak. Hayvan o kadar minik ve kafasini da oylesine gommus ki vucuduna, kanirtinca aslinda kafasi haric cikacak gibi ama iste okudugumuz haberlerden dolayi pek de cesaret edemiyoruz cikartmaya. Oncesinde pediatrisi arayip emin olayim dedim. Malum saat 9'dan once klinikler acilmiyor. Mesaj biraktim, beni geri aradi doktor. "Kene var bebekte" deyince, "cimbizi al cikar" dedi gulerek. "Yok yok kafasini gomuk, cikmiyor" deyince tamam ofise getirin dedi. Gittik doktorun ofisine, iki hamlede pit diye cikardi. Once vucudu geldi, sonra kafasini aldi ozel bir aletle. Bizim kizin da tam ilk uyku saati, emzigi verince uysal uysal durdu yoksa kiyamet kopardi ya... Sonra "telas edilecek birsey yok" dedi doktor. Kene yapistiktan 36 saat sonra cikartilmis olsaydi Lyme disease denilen kasintili, kizariklik yapan o hastaliga sebep olabiliyormus ama onu da antibiyotikle tedavi ediyoruz dedi doktor. Gecen hafta da baska bir bebekten cikarmislar hatta. Disariyla temas arttikca bu vakalar cogaliyor dedi.

Kirim Kanamali birsey diye baslayan hastalik var ya, onu sorucam ama Allah'im tam adi aklima gelmiyor hele ingilizcesini de bilmiyorum ama anlatmaya calisinca, merak etme burada gorulmuyor dedi doktor. Peki gene olursa napicaz dedim. Cimbizla iyice tutup cekin dedi, parcasi kalsa da olur ama mumkun mertebe hepsini almaya calisin dedi.

KKKA'ya baktim sonra internetten. 2002'den sonra TR de dahil olmak uzere epidemi yasaniyor simdilerde. Kene ile bulasan bu hastalikta keneyi cikarmamak onemliymis. Neyse sabah paniginden sonra simdi sakinlestik ama disardan gelirse de gelecek, yapacak pek birsey yok. Sadece daha tecrubeliyiz artik, kene gibi yapismanin da ne demek oldugunu iyice anladik. Nitekim arkamiz orman, sik sik disariya yuruyuse cikiyoruz. Hatta gecen hafta gittigimiz ormanin baslangicinda "Dikkat kene vardir yaziyordu". 1 hafta sonra mi ziyaret etti acaba?

6 yorum:

Timur dedi ki...

Figencim geçmiş olsun, doktora giderek doğrusunu yapmışsınız.

KKKA TR'de giderek yaygınlaşıyor, bakalım ne olacak?

hatta haftasonu arkadaşlarla piknik yapalım dedik, ancak kene olayından dolayı vazgeçtik..

Adsız dedi ki...

Valla Timurcum sizin ordaki panik bize de yansidi. Anneme soyledim telefonda, hicbir yere cikmayin evde oturun diyor :) Hos burdaki doktorlara gore sorun yok. Ortasini bulmak bize kalmis artik. Ama anladigim kadariyla TR'de bu durum ciddi. Sik sik insanin kendinde ve cocuklarda inceleme yapmasi lazim herhalde.
Figen

İLKAY dedi ki...

Merhaba,
Bir süredir takip ediyorum blogunuzu. Ama buralarda bu kene olayları had safhada olduğu için çok korktum yazınızı okuyunca. Bir şeyler yazmak istedim. Hatta yazının daha başında keneyi duyunca hemen sonuna baktım kötü bir şeymi diye. Büyük geçmiş olsun. Bir şey olmadığına sevindim. Kuş gribinin etkileri. Kuşları ve kanatlı diğer hayvanları ortadan kaldırarak gribe çözüm bulurlarken doğanın başka bir dengesini bozuyorlarmış. Bu kanatlılar keneleri yerlermiş. Ama sırf bu yüzden parkta bahçede tedirginiz.
Tekrar geçmiş olsun
Sevgiler

FB dedi ki...

Tesekkurler Ilkay. Hergun Turk basininda keneyle ilgili bir haber cikiyor maalesef. Bizi de panik yapan buydu. Neyse ki KKKA burada yokmus ama gene de kene olunca cok can sikici.
Sevgiler,
FB

Adsız dedi ki...

@Figencim...
Geçmiş olsun... Keşke buradakilerde oradakiler kadar panik içinde olsa...!! Zira ben yazın gelmesini sırf bu piknikçiler yüzünden istemiyorum... Ama KKKA var denmesine rağman bizim piknikçiler rahat... bize birşey olmaz modundalar..:-)) neyse olmaz inşallah... ama keşke biraz tedirgin olsalarda şu park ve bahçelerimizdeki görüntü kirliliği azalsa....
Neyse KKKA İstanbula doğru kayıyormuş diye bir başlık okudum bugün gazete de... Umarım ciddi değildir... sevgiler...arzu

FB dedi ki...

Arzucum, zaten oradaki kene haberleri bizi panik yapti ya... Burada doktor gulerek "olur boyle seyler, cimbizla cikarin kendiniz bir daha olursa" diyor. Ama okudugum kadariyla KKKA ciddi bir tehdit. Dedigin gibi millet yesillikli bir yere cikmaya bile korkuyor.
Optum
FB