14 Mayıs 2008 Çarşamba

Amerika Turkiye Emeklilik Hatti (7)

Gene sikici ama gerekli konular. Sosyal Guvenlik Kanunu degisti degisecek, ertelendi onaylanacak derken 8 Mayis 2008 gunu Cumhurbaskani tarafindan apar topar onaylanip bazi maddeleri 1 Temmuz'da, bazilari 1 Ekim'de yururlugu girmek uzere islev kazandi. Hakan'la konustuk dun, ogrendiklerim asagida.

  • Artik 8 Mayis 2008 itibariyle gun basina 3.5$'dan borclanma ortadan kalkti, bunun yerine TL'ye uzerinden asgari ucrete endekslendi. Eger 8 Mayis'a kadar borclanma dilekcenizi vermisseniz hala 3.5$'dan borclanabiliyorsunuz, 8 Mayis'tan sonra yeni duzenleme ile Temmuz'a kadar 6.49YTL'den (5.40USD), 1 Temmuz'dan sonra 6.81YTL'den (5.72USD) hesap yapilacak. Bizlerde dolarin dusuk pariteden islem gormesi sebebiyle hasar artiyor ama elden ne gelir... 2 ay sonra Temmuz kapida o yuzden yillik bazda 5.72USDX30gunX12ay=2059USD gibi dusunmek lazim borclanma miktarini. 3.5$'dan olsaydi yillik 1260USD olacakti, gecmis olsun...
    (1USD=1.2YTL alindi)
  • 3206 kanun ile yani borclanma ile emekli olmaya hak kazanilirsa yurtdisinda yasayanlardan TR'ye donus sarti araniyor. Bu cok yeni degil ama son zamanlarda cikan bir yasa (sanirim gecen sene). Yok hayir ben yurtdisinda yasamaya ve calismaya devam edecegim derseniz, borclanma ile emeklilige hak kazandiginizda emekli maasi alamazsiniz. O zaman istege bagli sigortadan prim odemek gerekli.
  • Istege bagli ile emeklilik icin farkli bir statuye geciliyor diyelim. Bunun aylik prim odemeleri 152YTL'den (~126USD) basliyor, miktarini siz yukseltebiliyorsunuz (Yuksek prim=yuksek emekli maasi). Yillik bazda 126USDX12ay=1512USD'yi butceye koymak lazim. Buna basvurmak icin de zaman daraliyor duyrulur !! Istege bagli prime gecmenin guzel tarafi, artik Sosyal Guvenlik Kurumunun saglik hizmetlerinden yararlanabilecek olmasi. Karne ya da nufus cuzdani sistemi olacakmis, ayrintilari bilmiyorum.
  • Borclanma ne zaman yapilacak? Bir konu da bu. Dilekcenizi verdiniz, isleme girdi. Bu kismi icin vekalet vermek ya da kisisel olarak SSK'ye gitmek gerekmedi bizim durumumuzda. Son calisilan isyerinin bagli oldugu SSK'ya da basvurmadik. Sagolsun Hakan halletti bu kisimlari bize. Onlar size bilgisayar aktivasyonu sonrasinda tebligat yapacaklar, su kadar odeyeceksiniz diye, iste bu asamada vekalet vermek veya kisisel olarak orda olmak lazim. Ve borc size bildirildikten sonraki 3 ay icinde odemek lazim, yoksa iptal ediliyor. yurtdisi@sgk.gov.tr 'a email atmistim daha once ve sasirilacak birsey ki her soruma kisa da olsa cevap verdiler.
    5510 Sayılı Kanun 08/05/2008 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe girdi. Yurtdışı BorçlanmasıYapanlar yeni Kanuna göre yapılacak Asgari Ücretin %32 si günlük YTLirası olarak yapacaklar Borç Size tebliğ edildikten sonra 3 ay içinde ödeyeceksiniz. Ödemezseniz iptal oluyor.
  • Daha onceki post'larda yazmistim, buradaki Social Security'den ayrintili kazanc belgesi istedigimi ama oyle birsey gelmedi. Matbu, dogum gununden 2-3 ay once gonderilen turden formlar geliyor. Aslinda orada, icinde bulunulan yilin ve gelecek senenin tahmini olarak kazanclari var ama konsolosluk bunu onaylamadi bizde. Calistigimiz kurumun o seneki bordolari ve calisiyor belgesi de kar etmedi. Nasil ispat etmek lazim daha bilmiyorum ama yapan var. O yuzden ne kadar cok gun saydirilirsa o kadar iyi bence. Borclanmayi bir kerede yapmak ve gun artisina kalmamak icin.
Ali Tezel gecen hafta sonu bu konuda yazmis. Makalesi burada.
SSK sicil numarasi ile Sigortali Hizmet Dokumu icin buraya
TC Kimlik Numarasi ile Sigortali Hizmet Dokumu icin buraya
Ne zaman emekli olurum icin buraya tiklayin.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Figen,

Verdigin bilgiler icin cok tesekkurler. Aslinda son gelismelerden haberin var mi diye sana yazmayi dusunuyordum. Bildigim kadariyla istege bagli emeklilik icin ssk ya 1080 gun (10 yil) prim odemis olmak gerekiyor. Emekli sandigina ayni sekilde gun sayisi olanlar icin bir formul var mi? Benim durumumda biraz seninkine benziyor, bende yurtdisindayim emekli sandigina bagli devlet memuru olarak (657) 12 yil calistim ve maalesef istifa ettikten sonra, istirakcilik icin 6 aylik sureyi kacirdim. Su anda Turkiye ye donup donmeyecegimiz belli degil. Bu durumda benim icin en iyisi istege bagli emeklilik ama ne yapacagimi bilemiyorum.
Bana bir fikir verebilirsen cok sevinirim.
Simdiden cok tesekkuler...
Sevgiler
Bilge

Adsız dedi ki...

Sevgili Bilge, ben 1080 gun prim odemek yeterli diye biliyorum, nereye odediginin onemi var mi bilmiyorum acikcasi. Eger borclanarak o gun sayisini da tamamlarsan 1080'e, sanirim istege bagli icin basvuru hakkini kazanmis olursun.
Borclanma icin odeme miktari degisti 8 mayis itibariyle. 3.5$'dan degil TL'ye endeksli hale getirildi. Alt sinir var odemek icin ve genelde ben de bunu yaziyorum.

Merak ettim, sen K'nin annesi benim tanidigim Bilge misin?
Kolay gelsin,
Sevgiler
FB

Adsız dedi ki...

Sevgili Figen, Yanitin icin cok tesekkurler. Evet istege bagli sigortalilik icin SSK ya 1080 gun prim odemek yeterli. Ancak emekli sandigina odemis olunmasi durumunda istedigin zaman emeklilige basvurma gibi bir hakkin olmuyor. Burda bir haksizlik var... Ayrica bugun okudum, istege bagli sigortaliliga (SSK) basvurmak icin yurtdisinda bulunmamak sarti getirilmis. Yani her gecen gun bu isi zorlastiriyorlar. Maalesef sanirim senin tanidigin Bilge degilim.
Sevgiler
Bilge

Adsız dedi ki...

Evet Bilgecim, ekime kadar yurtdisindakilerin de istege bagli odeme hakki var, ekimden sonra, TR'de ikametgah zorunlulugu geliyor. Emekli sandigindan nasil bir proedur izlenir bilmiyorum, konsoloslukta calisma atesesi yol gosterebilir belki? ya da en azindan sen buradaki surelerini borclanip prim sureni arttiramaz misin?
FB

Adsız dedi ki...

Bilge, senin neden istege bagliya basvuramadigin kafama takildi. Dun arkadaslara bunun dilekcesini gnderirken, orada emekli sandigiyla ilgili hizmet kismi da vardi. troywind@gmail.com'a email atar misin?
FB