10 Mart 2008 Pazartesi

Amerika Turkiye Emeklilik Hatti (6)

Niyetliyim sizi eninde sonunda emekli etmeye. Yazacaktim araya hep baska seyler girdi. TR'deki sosyal guvenlik yasasi degistirildiginden son durum nasil sekillendi bilmiyorum ama 3201 ile borclanma miktari hala 3.5$'dan devam ediyor.

Hakan'dan da, yurtdisi@ssk.gov.tr adresine email atarak dogrulayaraktan da soyleyebilirim ki -simdilik- haziran 2008'e kadar eski kanun gecerli. Yani hala 3.5$'dan gun saydirarak prim odeme gecerli. Bakalim son dakika gene uzar mi, yoksa artik YTL'ye endeksli hale mi gelir, haziran gectikten sonra ogreniriz.

Takibe devam...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sosyal sigortadan istediginiz belgenin ayrintili gelip gelmedigini ogrenmek istiyorum. Iki numarali yazinizda uzun uzun nasil basvurdugunuzdan ve belgeyi beklediginizden bahsetmistiniz ama sonra hic bir guncelleme bulamadim. Ben de emeklilik durumuyla ilgili arastirma yapiyorum ve gun, ay, ve yil olarak ne kadar calistigima dair belge istendi. Bu konuda sizin tecrubenizi yazarsaniz sevinirim. Tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Yok hayir gelmedi. Buradaki Earning Statement tek bir formatta geliyor ve yil bazinda veriyorlar calisma surelerini. Ayrintili sureyi konsolosluga kabul ettirmek onlarin insafina kalmis. Daha onceki isverenlerimden yil/ay/gun olarak belgeleri aldim ama konsolosluk (NY) sadece earning statement'taki sureyi esas alip onaylamayi yapti. Tabii bu durumda yil kaybi (ya da ay kaybi duruma gore) oluyor. Bir arkadasim isvereninin belgesini onaylatabilmis, dedigim gibi ordaki calisanlarin insafina kalmis.
Kolay gelsin.
FB