10 Mayıs 2007 Perşembe

Hos mu Erim?


Bir de gene uzaklardan gelen bir agiz tadim var. Canakkale'den annem gonderdi arkadasimla. Siki siki tembihlediler buzdolabina koymasinlar, sen de koyma diye. Cok sicakta disarda da kalmaz ama 10 gun kadar dayanir. Zaten o kadar kalir mi ki evde? NY'un cheesecake'i varsa, bizim de peynir helvamiz var diyorum.

Savas zamaninda malum tum erkekler evden uzakta. Tek kalan kadin kendine yemek yapar mi, yapmaz, dolabinda peynir ekmek olsun yeter. Derken adam bir aksam cikagelir, kadinin eli ayagina dolasir ve evdeki sutle, irmikle, sekerle bu helvayi yapip kocasinin onune koyar ve tedirgin bir sekilde de sorar sik sik: "Hos mu erim, hos mu erim". Yillar icinde de hosmerim , hosmelim diye yer eder dillerde. Aklimda boyle bir hikaye kalmis uzun zaman once anlatilan, bilmem dogru bilmem egri.

Peynir helvasini evde yapmak zordur, o kivami tutturmak icin isin ehli olmak lazim. Biraz inek biraz keci sutu lazim, az tutmus peynir, olcusunde seker ve irmik. Bir de firinlanmissa himmm degmeyin keyfime. Canakkale'de bizim peynir helvasinin adresi Babalik'tir aklinizda olsun. Ya da Husmenoglu'na gideceksiniz. Olur ya belki yolunuz duser, benim icin de bir lokma atarsiniz agziniza.

5 yorum:

Yıldız dedi ki...

Ahhh ahhh geçen yıl tam da bu aralar yolum düşmüştü Çanakkaleye ve peynir helvası en beğendiğim tadlardan biri olarak kaldı damağımda :P

Afiyet olsun figencim, yarasın :)

Ne güzell bir hikayesi varr hoşmerim'in değil mi?

Hoşçakal...

Not: Başlığı okuyunca birden isim bulma konusunda kamuoyu yoklaması yapıyosun zannettim. Erin yerine Erim mi buldun yoksa diye :)))

Timur dedi ki...

Figen , bir gün Babalık'a hep beraber gideriz , olur mu :)
Ankara'da yokmudur acaba peynir helvası ?
Mine gelince bi araştıralım ...

timur

Adsız dedi ki...

Yildizcim, peynir helvasini sevmene memnun oldum, bazilarina tadi hic hos gelmiyor da.
Erim/Erin konusu hala dusunulmekte ;)

Timur, ne iyi olur gercekten Ckale'de bulusmak. Babalik 2m2'lik dukkan, alir kordonda keyfini sure sure yeriz.

Adsız dedi ki...

Figen, bu hosmelim benim de Kunefe ile birlikte en favori tatlilarimdan. Bozcaada'ya Canakkale uzerinden her gidisimizde mutlaka yerim. Keske Atlantigin bu taraflarinda da bulabilsek :( Istanbul'da yapan var mi bilmiyorum. Sen biliyor musun? Bulabilsem bu tarafa donuslerde kutu kutu yanimda getiririm.
Hos mu Erim'i cok tuttum. Gercek oyle olmasa bile bulan cok iyi bulmus...

-Murat

Adsız dedi ki...

Murat, Istanbul'da yapilan hicbir yer gormedim. Yapilisi kolay olsa evde yaprdim ama cok eziyetli. Yerinde yemek lazim.
FB