13 Kasım 2006 Pazartesi

Satiyorum Satiyorum Sat-tim

Ne zaman birsey alacak olsam -kitap, audiobook, CD, DVD, elektronik esya, ucak bileti- hemen kendimi web'de buluyorum. Her kategorinin kendine ozgu web siteleri var baktigim, ama gene de once hemen bir ebay'de aratiyorum alacagim seyi. Simdiye kadar pek cok esya aldim ebay'den ve bir tanesi haric hic sorun cikmadi. Ilk aldigim urun, bir DVD'diydi ve o zamanin acemeligiyle ebay'de kayitli olmayan birisinden almisim. Gelen DVD ortasindan kirik cikti ve sikayetler icin gidebilecegim bir adres de olmadigindan ve ebay'deki dispute sistemini de bilmedigimden elimde kaldi tabii.

Simdilerde, evdeki bize gore teknolojileri gecmis printer, scanner, GPS gibi elektronik aletleri ebay'e koyuyoruz. Ilk zamanlar gozumuzde buyuyordu. Sistem soyle isliyor kisaca:

Once satacaginiz esyayi ebay'de tanitmak icin minik bir web page yapiyorsunuz. Zaten hazir sablonlari var, urun kategorisine gore kendi database'inden pit diye getiriyor satilacak esyayi. Tanitim sekline gore, ebay sizden listing fee ve insertion fee kesiyor. Eger bol resimli, cazip bir sayfaniz varsa fee'ler artiyor tabii. Ne kadar sure listelemek isterseniz -3, 5, 7 veya 10 gun gibi- esyaniz acik arttirmaya cikinca, saat geriye islemeye basliyor. Listelemeyi baslatma saati kritik bir durum. Malum ulkenin dogusu ile batisi arasinda 3 saat zaman farki var. Konulan esyanin cinsine gore kim, ne zaman (isten mi evden mi) internete erisip, o urunu satin alabiliri dusunmek lazim. Bu is icin prime time: 9-11PM Eastern, 6-8PM Pacific deniyor. Ebay'de satis taktikleri diye google'dan arastirildiginda tonlarca makale cikiyor karsiniza ama yeni yetme bir satici olarak tecrube der ki,


  • Uzun listelemeler pek takip edilmiyor (hele 10 gun cok uzun bence).

  • Genelde insanlar ilgilendikleri urunu izlemeye alip (watch item), eger dusundukleri fiyat araligindaysa son anda teklif veriyorlar.

  • Amerikalilarin cilginca alisveris yapma sezonu basliyor. Noel oncesi ebay alis ve satislari artacagindan bu donem harekete gecmekte fayda var.

  • Tipik Amerikan satis fiyati yonteni ile daima 1 penny az fiyatlandirmak. 10$ degil de 9.99$

  • Postadan da para kazanilacagini unutmadan posta ucretini bir miktar yuksek tutmak.

  • Paypal yaninda money order, kisisel cek kabul etmek.

Sonra o esya satildiktan sonra, satis fiyatina gore bir komisyon aliyor ebay ve sira satilan esyayi aliciya gondermeye geliyor. Isin en zor kismi gibi gorunen bu kismini da kolaylastirmislar. Ebay'in kendine ait para transfer sistemi olan Paypal ile bu komisyonlari odemek, faturayi gondermek, alicidan parayi almak yanisira, gondereceginiz paketin boyutuna gore postayi onceden odemek de mumkun. Yapilacak sey printer'dan bir etiket basip, pakete yapistirip, son olarak da paketi postaneye birakmak. Tabii bir satici olarak musteri memnuniyeti esas alinarak aliciya haketmisse yildizli A vermeniz de isin ayrilmaz bir parcasi.

Soyle bir ebay'e goz atin. Yeni mal, ikinci el urun, araba satisi, "Buy It Now" ile hemen almaktan, acik arttirmayla adrenalinizi bir parca yukseltmeye kadar yok yok. Hadi bakalim ev temizligine, azicik efor ile neler cikar neler...

4 yorum:

Mine dedi ki...

Hatırlarsan Figen'cim,NY'dayken,sayenizde bana ısmarlanan bir cihazı almıştık.Hiç unutmuyorum,çarşamba gelir dediniz ve akşam yemeğinden sonra eve döndüğümüzde koca paket evin önündeydi.Hem gününde gelmesi,hem de o saate kadar çalınmadan kapının önünde durması beni çok şaşırtmıştı.Maalesef,ülkemizde işler öyle yürümüyor(genel olarak söylüyorum,sadece netten alışveriş için değil)Adam,bir hafta içinde hazır eşyanız,hizmetiniz vs diyor,3 hafta geçiyor hala ortada birşey yok.
Bugünlerde hep aksiliklerle uğraştığım için çok dertliyim de!
Sevgiler!

Adsız dedi ki...

haklisin arkadasim, TR icin degil belki ama US'de online alisveris cok yaygin birsey. dagitim kanallarini actikca gelir-kazanc ekseni yukseliyor.
Optum.
FB

Adsız dedi ki...

Sevgili Figen,

bu baharda baskuda.com -ca bir tur dolandirildim.
eskiden uzan-larinmis. o sirada sanirim devletteymis.
benzer durumdaki oldukca kalabalik bir gurubun uyesiymisim sanirim.
neyse ki kaptirdigim miktar kucuktu.
2-3 milyarin uzerinde kaptiranlar oldugunu duydum.
epey bir ugrastiktan sonra,
kaptirdigimi kurtarmayi becerdim.
aslinda hala devam ediyor.
once taksidi karttan kesiyorlar,
ardindan, bir sonraki ay geri oduyorlar; bu kismi sanirim biraz da bankanin cakalligi.
kesintileri durdurtmayi beceremedim.
--------------------------
e-bay-dan maalesef faydalananamiyoruz.
sanirim en buyuk sorun gumruk ve vergiler.
--------------------------
gittigidiyor.com ,
e-bay -i taklit etmeye calisiyor.
hepsiburada.com gibi
bazi siteler, muhtemelen satisi sorunlu olan urunlerin fiyati biraz dusurup acik arttirmaya cikariyorlar.
---------------------------
saticilarla yuzyuze alisveriste kaziklanmak isten degil.
tamamen ayni urun yan dukkanda 2-3 kati fiyatla satilabiliyor.
daha bugun (+ 1 hafta once) gold bilgisayarda ufak capli bir kaziklanma yasadik.
saticinin bize verdigi usd fiyatlarla, faturada gozukenlerin alakasi yok. sisirivermis.
guya bir de 20 ytl-lik fare hediye edecekti, onu da satmis oldu.
bunlar tl olarak su kadar tutar dedi, inandik. faturayi inceleyince farkettik ki tl kismini sisirmis, usd fiyatlari da ona uydurmak icin sisirivermis.
------------------------------
kizmak bir yana, uzulmemek elde degil.
isini duzgun yapanlarin cogunluktan oldugu ortamlara imrenmemek elde degil.
-------------------------------
selamlar.

Adsız dedi ki...

Tansu, dediklerini anliyorum. Amazon belirli ulkelere gumruksuz postalamayi taahhut etti ama TR iclerinde yok. Ebay'den sanirim alisveris yapabilirsin ama satamazsin.
Hal boyle olunca is ulke icindeki sitelere kaliyor. Ben de online gruplardan cok sikayet duyuyorum online shopping hakkinda.
FB