18 Haziran 2006 Pazar

YE #11: Balık

"Balik yedigin gun olmezsin" derdi arkadas. Her ne zaman disari ciksak hep somon ismarlardi ama hep somon yer ve yorumunu yapardi ardindan. Simdi Bezen'in balik ye etkinligine katilmayi dusunup, evde de sik yedigimiz somonu gorunce bu sozler aklima geldi.














Balik bana hep cocuklugumu ve ilk gencligimi hatirlatir; deniz kokulusu, ustundeki pullari, bazen cirpinan kuyrugu, tuz ve fosfor kokulusu gelir burnuma gelir cocukluk yillarimdan. Cupralar, levrekler, sardalyeler, karagozler, palamutlar, torikler derken bir Marmara cocugu olarak annemin izgarada pisirdigi baliklar, ananemin mevsimine gore asma yapragina sarip kizarttiklari -daha cok sardalye ya da hamsiydi bunlar-, dayimlarda adam basi soyle kallafi karagozleri kafasi ve kuyruguyla yiyisimiz, disarda kiremitte yediklerimizden simdilerde ancak somonla kendimizi avuttugumuz zamanlara dair ne cok balik lezzeti var hayatimizda. NY bolgesinde denedigimiz degisik baliklar oluyor; ara ara kedi baligi, Ispanyol ya da Norvec makarelleri, tuna baligi (eti cok siki, biftek gibi) hatta Turkiye'den ithal gelen hamsiler ama dogrusu, hicbirinin tadinda eskilerde yedigim ya da yazin gittikce kendizi balik kurune adadigimiz lezzeti bulamiyorum.

Somon icin denizlerin tavugu demek yanlis olmaz. Yerken miktarini iyi agirlamak lazim zira sindirimi agir oldugundan rahatsiz edebilir cok yenirse. Omega-3 ve E vitamini acisindan cok zengin olup aslen bu balik etinin rengi beyazdir. Balik yemine konulan ozel bir madde ile rengi pembemsiye donusur ya da avlandiktan sonra suni olarak renklendirilir. Alaska, Norvec, Sili taraflarinda avlanan okyanus baligidir somon.

Simdi benim 2 klasik somon tarifim var. Kremali somon ya da izgarada pisirilen. Yaz gelince firin yerine izgarayi tercih edelim dedik.

1/2kg somonu, zeytinyag, limon, hardal, sarimsak, karabiber ve soya sos ile buzdolabinda 1 gun boyunca maride ediyorum. Izgarada dagilabilme ozelliginden dolayi hep altina aluminyum folya koyup orta sicaklikta icinin rengi degisene kadar iki tarafini pisiriyorum. Somonun yanina brokoli ve patates iyi gittiginden somonlar pisirken de bunlari hazirliyorum diger yandan. Eee yanina bir de bol yesillikli bir salata ve dolapta sogutulmus beyaz bir sarap ya da hafif tatli severseniz pembe sarapla harika bir kombinasyon oluyor.

Herkese bol balikli gunler.

9 yorum:

Bezen Hindistan dedi ki...

Benim de bu ara balik tercihim somon. Bunu da deneyeyim. Kremali olani bir geldigimizde yapmistin ya cok guzel olmustu o da. Etkinlige katilmana cok sevindim:)

Papatya dedi ki...

sevgili Figen,
somonun "renklendirildiğini" bilmiyordum :) Ben de somon yaptım, benimki de fırında pişti, zencefil ve susam eklenerek. Ellerine sağlık, sevgiler..

Evren Yasa dedi ki...

Somon kadar hem lezzetli hem yararli baska balik bilmem ben. Kanada'da kaldigim donemde bir yerden okumustum sanirim, somomun bu kadar lezzetli olmasinin sebebi surekli akintiya karsi yuzmesi imis. Bu da nasil bir etki yapiyor bilemiyorum, ama sommon baliklarini deniz ulasan nehirlerde akintiya karsi izlemek gercekten cok keyif verici.. Ellerine saglik!

FB dedi ki...

Burada bazen dikkatimi cekiyor, eger sonradan renklendirilmisse ustunde yaziyor.
Bir de somonlarin ilginc ozelligi, dogduklari yere goc etmek istemeleriymis. Tabii hafizalari olmadigindan (onda mi balik hafizali denir acaba?) yolda evlerine giderken yakalaniverirlermis.
Herkese sevgiler

Adsız dedi ki...

somon baliginin izgarasi hakikaten guzel oluyo.. en kaliteli protein somonda oldugundan dolayi, 8-9 aylik bebeklere tavsiye ediliyor.

somonlari renklendirdiklerini bilmiyordum. renklendiriyorlardir. Amerika da etleri de renklendiriyorlar, bildigim kadariyla.

ellerinize saglik, somon baliginin yaninda brokoli hic denememistim bundan sonra denerim..

bende de alabalik var, buyrun gelin

Adsız dedi ki...

mrb,ellerinize sağlık güzel tarif
somon hakkındaki bilgiye teşekkürler bu konuda çok bilgili değildim doğrusu,sevgimle kal canım...............PERUZE

acupofcaffein dedi ki...

Figenciğim,
bende somon balığını sevenlerdenim. USA'da uygun fiyata pişirilmesi en kolay balık olduğu için ilk tercihimdi...:-)
Somonlar, hem doğdukları yere geri dönüyorlar, hemde akıntıya karşı yüzüyorlar o yüzden yüzeyleri güçleniyor, birde ömürleri boyunca seyahat ediyorlar, belki bu balığı sevmemin en büyük nedeni bu olsa gerek...:-)) sevgilerimle

Mine dedi ki...

Figencim,
senin yemeklerinin tadi hala damağımda:)
Bir NY yapsak,yemeklerini yemek için değer valla:)
Sevgiler!

FB dedi ki...

Municim, bence de arkadasim bir NY yapmanin vakti geldi. sen gel de, ben sana neler yaparim...