3 Nisan 2006 Pazartesi

Zalim Bahar

Basligin arabesk oldugunu dusunebilirsiniz, bence de oyle ama su mart-nisan aylarinin bize cektirdiklerine bir bakin. Cicekler acmadan gelen polenlerden gozumuzu acamiyoruz. Oyle boyle degil, bizim oglan gozlerini oylesine bir ovusturuyor ki sabah aksam, sanki boks macindan cikmis gibi her defasinda. Sonra degisen, bir acip 23C'lere cikip 10C'ye jet hiziyla dusen havaya ne demeli? Basinc farki, kararsiz nem orani derken, bahar nezlesi kapida. Ama bir eski dost var ki ziyareti istenmeyen: benim migrenim. Basagrisiyla baslayip migrene donusmesi isten bile degil. Saatler de degisti hafta sonu, bakalim biyolijik saatimiz ne zaman, yeni zamana adapte olacak. Iste bundan yillar once Isvicre bu saat uygulamasina direnmis uzun sure. Sebebi de, ineklerin beslenme saatlerine uyum sorunuymus. Tarim Isvicre'si, finans Isvicre'sine yenik dusmus bir sure sonra ama...

"Nisan aylarin en zalimidir" diye okumustum bir yerde. Intihar olaylarinin exponansiyel arttigi, cinayetlerin fazlalastigi, manik depresyonun tavana vurdugu bir ay. Hakikaten ne oluyor vucumuzda da bu kadar etkileniyoruz anlamak isterim. Bunun bir fiziksel, kimyasal, aerodinamik aciklamasi nedir?

Migrenim diyordum. Zaten beni iyi taniyan dostlar bir beni, bir de basagrilarimi sorarlar. Denemedigim yeni tedavi sekli kaldi mi diye dusunuyorum, evet var: noral terapi. Hint otlarindan, biyoenerjilere, biyofeedback'ten magnezyum terapisine kadar bilimum seyler uygulandi, ogrenildi ve devam da ediliyor. Allahtan su triptanlar cikti da, tedavi etmese bile, 200km hizla giden agriyi 50km'ye indiriyor iki saat icinde.

Iste boyle bahar senligi havasindaki icim; yasasin mavi gok, turuncu gunes, disardaki masalar, fiskiran fiskiyeler, flip floplardan nanik yapan ayaklar, hafifleyen bedenler dese de, bir yandan da surekli "basim agriyo, basim agriyo" diye sizlanmak istiyorum.

3 yorum:

Adil Hindistan dedi ki...

Figen'cim gecmis olsun. Biraz once Dilayra'nin blogunu okudum. O da migreninden dem vurmus, balik yemis midesi kotu olmus. Bizim hatunda 2 gundur yedigi sushileri hazmetmeye calisiyor. Yahu bu hatunlar ne nane molla diyecegim ama bir alakasi yok biliyorum :) Gecmis olsun tekrar.

FB dedi ki...

Cok sagol Adilcim. Bezen'e de gecmis olsun. Biraz carpildik galiba baharda. Gerci havaya baksana kis geri geldi galiba. Aman kendinize iyi bakin.

Bezen Hindistan dedi ki...

canimcim, simdi okuyabildim yazini, gecmis olsun cok. isyerinde bizim grupta migreni olan biri var, haftanin yarisinda ilaclarla ayakta duruyor. ona sordum da, manhattan'da st. luke's roosewelt hospital'in head institute diye bir bolumu varmis. oraya gitmis ve cok memnun kalmis. ordaki doktoru frovo diye bir ilac yazmis, bir tek o ise yariyor dedi. sen ne kullaniyorsun bilmiyorum ama bir de bu yeri dene istersen. bu nane de bir kere gelip gecmiyor ki. umarim kalici bir cozum bulur ve tamamen kurtulursun migreninden. optum:)