29 Nisan 2006 Cumartesi

Gule Gule Jim

Jim'in 2 ay once onerilen gonullu isten ayrilma paketini alip, sirketteki 12 yillik seruveninin son gunuydu dun. 2000 yilinin basinda once telefonda tanistik, is gorusmesi yapmistik. 1 ay sonra NY'a ucup bir de kendi gozumle goreyim demistim mustakbel is yerimi. 3 ay sonra ise yeni is yerimde ise baslamistim bile. Benim mudurumdu ama hic mudur gibi degildi. Kafasi sanki hep baska yerlerde gibi, herseyi tersten soyler gibi, herseye bir kulp takar gibi. Sonra anladim ki bu onun tarzi, biraz muhalif haliyle, muthis espri anlayisiyla, is yapmak; hep yasamda giden seylerin arkasinda kalan bir arka fon muzigi gibiydi. Saat 6PM olunca Shaff's calar herkese "ee hala gitmediniz mi evinize" demeye getirirdi.

Sonra ayni grupta is arkadasi olduk, sonra da cukulata-kahve keyfimi paylasan, nadir Amerikali bir dost. Saat 10:30'a dogru kovboy sapkasinin altinda gelir elinde kahvesiyle ve 11'e dogru muffin'le kahvaltisini bitirirdi. 12 gibi nereye yemege gidelim diye sorardi bana. Uzun uzun hic acele etmeden yemegini yer ama illa bir sakarlik gelirdi basina. Ya salatanin sosu ustune damlar, ya corbasindan icerken pantolonuna sicrar, illa birsey gelirdi.

Benim basladigim yil o demek ki 6. yilindaymis ve hergun ayni gun derdi benim heyecan duyup anlattigim seyler icin. Simdi ben ayni seyi diyorum icimde, demek ki 6 yil sinir bir is yeri icin. Kendisi sanirim 60 kusur yasinda. Aslen Wisconsin'li. Savas sonrasi boomer'lardan. Biraz da finansal konularda verdigi kararlardan dolayi loser'lardan. Simdi akli Florida'da kooperatife girdigi condo'larda. Bizdeki gibi ertelenen ve bir turlu baslanamayan insaat, surekli extra cikan odemeler vs.

Carsamba gunu 30 kisilik bir grupla oglen yemegine gidildi once. Sonra kafeteryada pasta ile kutlama yaptik. Hediyeler verildi, vedalasmalar yapildi. Sensiz napacagiz diye aglayanlar bile vardi. Muzik konusunda otorite olacak kadar yetenekli, bilgili ve ilgili. Bir web sitesinde DJ'lik de yapiyor hos. Is yerinde arkadaki kuplerden birinden zaten hep muzik sesi gelir. Bir ara internetten Turk muzikleri bulmustu. Katibimle baslayip, Istiklal marsiyla sona ererdi :)

Uzun uzun pek cok seyden konustuk, tartistik. Sayesinde Amerikalilar nasil dusunur, nasil insanlardir gibi iclerine girince anlayabilecegim seyleri tanima imkani sagladi bana. Dil bilimi okumus sonradan bilgisayara gecmis. Bell laboratoarlarinda yetistiginden Unix'i cok iyi bilirdi, ama en iyi bildigi sey programlamacilikti. Huysuz ve aksi olmasina karsin, duyarliydi. Evdeki kedilerinden birisi oldugunde 1 hafta surati asik gezdi ve aman bunu kimse bilmesin diye de bana siki siki tembih etti.

Hakkinda yazacak sey cok. Bir donem kapanirken oyle ya da boyle biz gene emaille, telefonla arkadasligimiza devam edecegiz. Yolun acik, sansin bol olsun.

4 yorum:

acupofcaffein dedi ki...

merhaba Figen,
6 yıl bir iş yeri için çok uygun bir zaman. İki yılda bir değişiklik yapılmasıda fena olmuyor hani. Ama bugün açıklanan istatistiklere göre Türkiyede Ünv. mezunu işsizlerin oranı %12e ulaşmış. Dolayısıyla iki yılda bir lüks oluyor. Bilgi işlemciler, özelliklede programcılar çok değişik insanlar oluyorlar. İşyerimizde bir programcı var,aynı Jim gibi, aklı fikri hep deniz, balıklar, tekne vs.vs. diğer programcı arkadaşlarımda ondan farklı durumda değil!!! Florida, emekliler yeri. Naples'ta okadar çok emekli vardı ki. Bence hayatımız düşlerimizi erteleyemeyeceğimiz kadar kısa...Bende emekli olmak istiyorum...!!! :-))

FB dedi ki...

Ya ne iyi olurdu 2 yilda bir is degistirmek hakikaten ama biraktiginin ustune birseyler katarak baslamak pek de kolay olmuyor Arzucum. Amerikan marketi de IT alaninda yeni yeni canlaniyor. Hele Asya'ya outsource edilen islerden sonra is qualification'lari cok artti.
Gene de her son yeni bir baslangic deyip arada bir bir yerlere ziplamak lazim.

Mine dedi ki...

Senin adina Jim'in ayrilmasina uzuldum.Sonucta iyi bir is arkadasindi.NY'a geldigimde ondan cok bahsetmistin bana,sanki tanismis gibiyim.Hatta hazirladigi Turkce cd bende:))
Umarim yeni is arkadaslarin Jim'i aratmaz.

FB dedi ki...

Sanirim herkes Jim'i arayacak Municim. Bu saatlerde muzik calardi, simdi klima'nin gurultusunden baska birsey yok.