6 Aralık 2006 Çarşamba

Yemek-Kalori-Yag

Sabah ise gelirken radyoda dinledim. NY sehrinde artik restaurant menulerinde, yemeklerin kalori degerleri de yanina yazilacakmis. Derken NY Times'da bu konunun aslinda, yemeklerden trans fat'in cikarilmasinin bir sonucu oldugunu okudum.

Yiyecek sektorunde buyuk degisiklikler getirecege benzeyen bu uygulamayi ben destekliyorum. Hatta devaminda , porsiyonlari kucultmelerini, sekerin icindeki o seker tadini veren neyse onu azaltmalarini (evet bu ulkede seker daha tatli cunku), neredeyse hic yok denecek kadar az olan tuzlu urunleri arttirmalarini da oneriyorum. Yillar once Newsweek'te bir karsilastirma vardi. McDonald's'in Ingiltere ve Amerika'daki menulerinde yer alan ayni urunun yaklasik 1/3 oraninda Ingiltere'de daha kucuk oldugu yonunde.

Bu trans fat'ler zararli doymamis yaglar diye cevriliyor. Hidrojene olmus sivi yaglar, margarinler, tereyagi, ic ve kuyruk yaglarinda ve bunlardan yapilan gidalarda bulunuyor. Wiki uzun uzun bu kapsama giren yaglari anlatmis. Ozellikle kolesterol ve koroner kalp hastaliklarini arttiran bir unsur olarak bu doymamis yaglar, diyetten ilk cikarilmasi gereken yiyecekler.

Kalori yazilim isleminin Mart 2007'de uygulamaya girmesi, Temmuzda da tum lokantalarda uygulanmasi gerekiyormus. 1 Temmuz 2008'de de trans yaglarin yemeklerden kaldirilmasi gerekiyormus. 2003'de Danimarka, 2004'de Kanada bu uygulmayi gerceklestirmisler. AB ve Ingiltere'de calismalar devam ediyormus.
Kapali alanlarda sigara yasagi, trans yag yasagi derken, bakalim sirada ne var NY'da?

3 yorum:

Mine dedi ki...

Figencim,Bir ekleme yapayım istedim.Kanda,Trigliserid ve LDL-kolesterol'un yüksekliği istenmiyor.HDL-Kolesterol yüksekliği ise Koroner Arter Hastalığı riskini düşürüyor.
Bence de yağlar masum değil ama bu biraz da yaşam tarzımızla ilgili.

Sevgiler!

Yıldız dedi ki...

Benim için hava hoş...
Bende HDL yüksek, trigliserid ve LDL fazlasıyla düşük. Ah bir de kilo almayacağımı bilsem ham hum hum :))))))

Sağlıcakla kalın...

Adsız dedi ki...

Haklisin arkadasim. Yaglari suclamak tumuyle, yanlis olur ama buradaki durumu gorsen (gordun de zaten) hak verirsin. Secimlerimiz konusunda dikkatli olmak lazim !

Yildiz nedir bu is sinirlarin altinda olmak. Cok mu saglikli besleniyorsun, aileden gelen birseyler de mi var?

FB